Zaterdag 3 september 2011
Eindelijk een zomerse dag en daarom een werkdag buiten in de tuin onder de parasol !
Wegens vakantie en familie-omstandigheden zijn we maar met 5 leden bij elkaar, maar dat belet ons niet creatief bezig te zijn.
Natuurlijk komen eerst de gemaakte leporello's volgens Jopie's opdracht van vorige maand op tafel. Jopie heeft de kaarten en foto's van Musée de Vaison La Romaine met boekbinderslijm aan weerszijden van een stevige strook geplakt. Op het voorplat heeft ze een reliëf gemaakt dat geïnspireerd is op het amfitheater, op het achterplat de naam van het museum in reliëf met kartonnen letters.
Na bekleding met boekbinderslinnen heeft ze het geheel met émalène afgeperst.



Leporello van Jopie

Bert heeft een leporello ontworpen die kruiselings opengaat. Eén lange strook vond hij niet zo interessant, dus bedacht hij een creatieve variatie: twee stroken die om en om kruiselings over elkaar gevouwen worden, steeds één etappe verder zodat uiteindelijk de stroken geheel als kruis openliggen. De foto's heeft hij met fotoplakkertjes opgeplakt.
De band van de leporello heeft hij met reliëfpapier bekleed en datzelfde papier gebruikte hij ook voor de spiegel.

Leporello van Bert

Fem heeft een oplossing bedacht voor het bewaren van een voorraad kaarten. De diverse kaarten heeft ze in plastic mapjes gesorteerd. Hoe echter de plastic mapjes aan elkaar te verbinden tot een leporello???? De oplossing daarvoor vond ze bij de Hema: rolletjes plakband met kleurige strepen.
De strepen boden een goede richtlijn voor het zuiver rechtplakken van het plakband op de voor- en achterkant van de mapjes en doordat het plakband in het midden op elkaar kleeft is de verbinding perfect geworden. De strook heeft ze uiteindelijk ook met een reep plakband op de binnenkant van het achterplat geplakt, maar daar bleek de hechting van het plakband op het linnen minder sterk. Dus besluit Fem daar nog een andere oplossing voor te zoeken. De band heeft ze bekleed met boekbinderslinnen en op het voorplat heeft ze zelf uitgesneden kartonnen letters, die het woord "kaartenmap" vormen, als reliëf verwerkt. Door goed afpersen met émalène komen de letters strak tevoorschijn in het linnen. Als sluiting fungeert een elastiek vanaf het achterplat over kop en staart van het voorplat. De uiteinden van het elastiek heeft ze in uitsparingen in het karton van het achterplat verwerkt zodat er onder de spiegel geen verdikkingen te zien zijn.

Leporello van Fem

Marjolein wil de leporello meer als decoratiestrook dan als boek gebruiken en daarom heeft zij een lange zwarte strook tussen een met buckram bekleed voor- en achterplat geplakt. Deze platten verlenen de strook de stevigheid om als staand object te gebruiken. Op de strook heeft zij met fotosplitjes van de Hema een serie door haar gemaakte prachtige natuurfoto's geplakt. De organische reliëfvormen op de platten, gemaakt van dun karton en afgeperst met émalène, zijn geheel in overeenstemming met de sfeer van de foto's.

Leporello van Marjolein

Als alternatieve 'sluiting' heeft Marjolein gekozen voor een foedraal. Die is nog in wording en daar werkt ze vandaag verder aan. De ronding in het bord prikt ze eerst met een prikpen uit en verfijnt die later door licht schuren. Nu rest alleen de bekleding nog.


Ik, Ine, ben ingegaan op Jopie's suggestie een alfabetboekje te maken met plaatjes als geheugensteuntje voor Alzheimerpatiënten. Ik heb zoveel mogelijk gezocht naar zeer voor de hand liggende, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en heb daarvan de afbeeldingen geprint op A3 papier. Vervolgens heb ik de A3 vellen in stroken verdeeld en op elkaar geplakt. Aan de voorkant loopt het alfabet van A t/m L, aan de achterkant van M t/m Z. Op het voorplat de A in reliëf onder boekbinderslinnen, op het achterplat de Z, kartonnen letters van het merk Artemio. Ook ik heb de letters met émalène afgeperst. Als sluiting heb ik splitpenknopen gemaakt met de I-top, een speciale tang om brads te maken. (zie http://www.imaginisce.com) Op het voorplat een knoop met een appel, op het achterplat een knoop met de zon. Met een elastiek om de knoop sluit de leporello. Worden beide elastieken losgemaakt dan is de leporello als strook te bekijken. Wordt slechts één knoop losgemaakt dan is de leporello als boekje door te bladeren.

Leporello van Ine

Bert heeft de nieuwe opdracht voor ons samengesteld:
De verdere dag besteden we aan eigen werk en aan genieten van het mooie weer.
Vermeldenswaardig zijn alleen de nieuwe kapitaaltjes van Jopie: 15e eeuwse kapitaalbandjes, beschreven in Les Tranchefiles brodées.
Het verschil is duidelijk te zien in de vorming en plaatsing van de pareltjes.
Tranchefile brodée 15e eeuw beschreven op blz. 32 - 33

Tranchefile brodée 15e eeuw beschreven op blz. 30 - 31